top of page

Historiek

Op 10 november 1957 zag onze toneelvereniging voor de eerste keer het licht onder de naam “Volharden”. Dat gebeurde onder leiding van E.H. Pevenage en met volle inzet en veel enthousiasme van het K.W.B.-bestuur.

Jozef De Ridder nam, van bij het begin, de regie in handen. Zijn enorme vakkennis was een verrijking voor het toneelleven te Nijverseel, tot zijn dood in 1971 een einde maakte aan onze samenwerking. Graag willen wij nogmaals hulde brengen aan Jozef voor zijn grote toneelverdienste.

De eerste opvoeringen gingen door in de Sint Arnolduszaal gelegen aan de Steenweg op Aalst. Gemengd toneel was in die tijd uit den boze. Daarom speelden we toneelstukken met alleen mannelijke acteurs. Het eerste toneelstuk “Weg met de vrouwen” speelde hier gretig op in.

De oude doos 8.jpg
De oude doos 6.jpg

Het toneelleven evolueerde en vanaf 1965 werd overgegaan naar gemengd toneel. De eerste vrouwelijke rollen werden vertolkt door Maria Bosman en Maria Aelbrecht in het passiespel “Kristus Verworpen” (maart 1965) en door Josepha Spinoy, Paula De Block en Paula De Vis in “Leontientje” (november 1965).

Een jaar later, in 1966, veranderde de toneelbond haar naam naar “De Bloeiende Wijngaard” met als toenmalig bestuur: Louis Ringoot, Jan De Vis, Jan De Brucker, Frans Aelbrecht en Louis De Backer. In die periode sloten we ons aan bij het Koninklijk Nationaal Toneelverbond onder het nummer 191.

Met de bouw van de parochiezaal “Familieheem” (1967) werd afscheid genomen van de Sint Arnolduszaal. “De gekke dokter” was het eerste toneelstuk in het nieuwe Familieheem.

Onze toneelgroep beperkte zich niet alleen tot het opvoeren van diverse toneelstukken (een chronologische weergave van alle gespeelde stukken vind je bij ‘producties’) maar maakte zich ook op andere gebieden verdienstelijk, zoals: de jaarlijkse deelname aan de Sint Paulus-paardenprocessie, een verschijning in het Tv-programma “Beentje Buiten”, optredens voor bejaarden en zieken, deelname aan diverse culturele manifestaties … .

Opvallend voor De Bloeiende Wijngaard zijn de mooie uitslagen die we behaalden bij provinciale tornooien voor het amateurtoneel van de provincie Brabant.

De oude doos 9.jpg
albert.jpg

Sinds de start in 1957 tot nu konden we rekenen op het enthousiasme van onze spelers en vele medewerkers. We merken de laatste jaren (de dato 2019) een verjonging op bij onze leden en toeschouwers. En daar zijn we blij om, het toneelleven te Nijverseel leeft nog altijd.

 

In juli 2021 moest de toneelkring op veel te jonge leeftijd afscheid nemen van haar voorzitter Albert De Vis.

Samen met zijn vader en broers was Albert zo'n 50 jaar lang de drijvende kracht bij het toneel: eerst achter de schermen als decorbouwer maar later ook als voorzitter. Toen hij, in 2019, ziek aan onze drukke toneelperiode begon, bleef Albert er vol energie voor gaan zodat dit opnieuw een geslaagde editie werd.

 

Wanneer later bleek dat hij ongeneeslijk ziek was, zakte de grond onder onze voeten weg. De toneelkring hoopte nog een laatste keer alles uit de kast te kunnen halen voor Albert door de opvoering van 'Le tour de farce' in het najaar van 2021, maar Albert zou het najaar spijitig genoeg niet halen...

Het zou Albert niet geweest zijn, moest hij in zijn laatste jaren er niet voor gezorgd hebben dat zijn levenswerk door een enthousiaste en creatieve ploeg van bestuursleden en spelers zou worden verder gezet om elk jaar opnieuw de pannen van het dak te spelen met een nieuw toneelstuk!

Wil je zelf graag eens op de planken staan of liever meehelpen achter de schermen? Iedereen is welkom. Laat een bericht achter op deze website.

bottom of page